Ga naar de inhoud

Coach Eleanor

 

 

Is jouw partner een Narcist??

 

Antwoord “ja” of “nee” op de volgende vragen en tel “ja’s”. 

1. Lijkt uw partner koud of gevoelloos tegenover uw gevoelens of de gevoelens van andere mensen, of lijkt hij moeite te hebben om de gevoelens van andere mensen te begrijpen?

 

2. Spreekt uw partner over zijn leven, prestaties en werk op een overdreven grootse manier (bijvoorbeeld met een onmogelijk goede baan, hoe hij het beste van alles zal hebben) Is uw partner arrogant en overtuigd van zijn superioriteit ten opzichte van andere mensen?

 

3. Is uw partner van mening dat hij recht heeft op een speciale behandeling op alle gebieden van zijn leven (om een speciale behandeling te ontvangen van bedrijven, dienstverleners, vrienden en het leven in het algemeen)? Wordt hij boos wanneer deze speciale behandeling hem niet wordt toegekend?

 

4. Manipuleert uw partner mensen en situaties om aan zijn behoeften te voldoen, met weinig aandacht voor de gevoelens van andere mensen?

 

5. Wordt uw partner zeer snel intens boos – en meestal niet in verhouding tot de huidige situatie?

 

6. Denkt uw partner vaak dat mensen erop uit zijn om hem te pakken of misbruik van hem te maken?

 

7. Kan uw partner gemakkelijk kritiek uiten, maar heeft hij moeite om zelfs de minste feedback te horen zonder defensief en zelfs boos te worden?

 

8. Is uw partner vaak jaloers op u en uw vriendschappen, relaties, successen en kansen?

 

9. Doet je partner slechte dingen en voelt hij zich daar niet schuldig over of heeft hij zelfs geen inzicht in het feit dat dit geen leuke dingen zijn om te doen?

 

10. Heeft uw partner voortdurende bewondering en validatie nodig, zoals complimenten, onderscheidingen en onderscheidingen, en zoekt hij dit op (bijvoorbeeld via sociale media of door mensen constant op de hoogte te stellen van zijn prestaties)?

 

11. Liegt uw partner regelmatig, verzwijgt veel, laat u belangrijke details weg of geeft hij wisselende informatie?

 

12. Is uw partner een deskundige showman die een grote show maakt van alles wat hij doet, inclusief feestjes, de auto waarin hij rijdt, de plaatsen waar hij naartoe gaat en de manier waarop hij zijn leven aan anderen etaleert?

 

13. Projecteert uw partner regelmatig zijn gevoelens op u (bijvoorbeeld, beschuldigd u ervan boos te zijn net op een moment dat hij tegen u schreeuwt, of beschuldigd u ervan wisselende stemmingen te hebben wanneer zijn leven chaotisch is)?

 

14. Is uw partner hebzuchtig en materialistisch? En doet er alles aan dat te verkrijgen?

 

15. Is uw partner emotioneel koud en afstandelijk? Wordt hij afstandelijk vooral op momenten dat jij sterke emoties ervaart of vertoont?

 

16. Heeft uw partner veel twijfels over u. En kan dit zover gaan dat u aan zichzelf gaat twijfelen?

 

17. Is uw partner gebrekkig met zijn tijd of geld? Is hij een persoon die alleen vrijgevig zal zijn als het zijn belangen dient?

 

18. Vermijdt uw partner regelmatig verantwoordelijkheid te nemen en geeft hij anderen snel de schuld voor zijn fouten? Heeft uw partner de neiging zichzelf te verdedigen in plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor zijn gedrag?

 

19. Is uw partner ijdel en geabsorbeerd door zijn uiterlijk of hoe hij zich aan de wereld toont (bijvoorbeeld verzorging, kleding, accessoires)?

 

20. Is hij een controle freak? Probeert hij uw gedrag te beheersen? Lijkt hij bijna obsessief en dwangmatig in zijn behoefte aan orde en controle in zijn omgeving en schema?

 

21. Zijn de stemmingen, het gedrag en de levensstijl van uw partner onvoorspelbaar en inconsistent? Heb je vaak het gevoel dat je niet weet wat er komt?

 

22. Maakt uw partner regelmatig misbruik van u en andere mensen? Grijpt hij de gelegenheid aan om ervoor te zorgen dat aan zijn behoeften wordt voldaan, zelfs als dit betekent dat anderen daardoor benadeeld worden?

 

23. Vindt je partner het leuk om andere mensen te zien falen? Geniet hij van het idee dat iemands leven of bedrijf niet goed gaat, vooral als die persoon het meestal beter heeft gedaan dan hij?

 

24. Vindt uw partner het moeilijk om alleen te zijn of tijd alleen door te brengen?

 

25. Kent uw partner geen grenzen? Heeft hij ongepaste relaties met vrienden en collega’s en blijft hij dit doen, zelfs als hem wordt verteld dat dit ongemakkelijk voor u is?

 

26. Is uw partner ooit
seksueel of emotioneel ontrouw geweest?

 

27. Onderbreekt uw partner u wanneer u spreekt? Geeuwt hij, controleert hij zijn gsm of raakt hij afgeleid door papieren en taken om hem heen terwijl u met hem praat?

 

28. Wordt uw partner gefrustreerd of gevoelig in tijden van stress of wanneer het niet goed gaat? Is hij niet in staat het hoofd te bieden wanneer hij wordt geconfronteerd met belangrijke stressoren en wordt hij op deze momenten erg geirriteerd?

 

29. Is uw partner regelmatig ongeinteresseerd of niet bewust van basiscommunicatie en beleefdheid (bijvoorbeeld door u te laten weten dat hij te laat komt)?

 

30. Gebruikt uw partner vaak zijn uiterlijk of seksualiteit om aandacht te krijgen? Is hij erg flirterig, of gebruikt hij vaak zijn charmes met mensen buiten je relatie in zijn woorden, acties en berichten op sociale media of sms-berichten?

 

 

Als u 15 of meer van deze vragen met “ja” hebt beantwoord, heeft u waarschijnlijk een pathologisch narcistische partner. Als u “ja” hebt geantwoord op 20 of meer van deze vragen, dan is dit vrijwel zeker. Sommigen van deze kenmerken zijn problematischer zijn andere, en sommige kunnen u meer angst bezorgen. 

 

U hebt bijvoorbeeld misschien “ja” geantwoord op slechts enkele items, waaronder nummer 26, omdat uw partner u heeft bedrogen. Niet alle bedriegers zijn narcistisch. Ontrouw kan je vertrouwen op een ernstige en permanente manier hebben geschonden. Ook is het zeldzaam om ontrouw als enige “ja” op de lijst te hebben.

 

 

Sommige van deze vragen wegen zwaarder dan de andere als het gaat om diagnostisch of pathologisch narcisme.

 

De belangrijkste punten zijn.

 

  • grootheidswaanzin
  • bevoorrecht (meer rechten dan anderen denken te hebben)
  • geen grenzen
  • geen emotionele  empathie
  • bewondering en bevestiging zoeken
  • projectie en
  • verantwoordelijkheid vermijden. 

Deze kenmerken vormen de kern van narcisme en voeden de dynamiek van oppervlakkigheid en onvermogen om diepe en wederzijdse intieme relaties te vormen. Als uw partner deze kernkenmerken heeft, zullen veel van de andere vragen op de lijst volgen.

Niemand zal een partner hebben voor wie al deze antwoorden “nee” zijn – we hebben allemaal enkele van deze kenmerken – dus misschien heb je een lieve, empathische partner die toevallig van een zeer schone auto of kast houdt.

Eén sneeuwvlok maakt geen sneeuwstorm en één “ja” maakt geen narcist. Hoe meer van deze u echter ervaart met uw partner, hoe uitdagender uw relatie zal zijn.