Ga naar de inhoud

Coach Eleanor

Ben jíj de Narcist?

Heb je je wel eens afgevraagd of jíj misschien wel de Narcist bent? Tel alle “ja’s” op bij de volgende 30 vragen. Onderaan staat je uitslag. 
 1. Gebrek aan Emotionele Verbondenheid? Voel je jezelf soms emotioneel afgesneden. Ben je niet graag bereid om rekening te houden met de gevoelens van anderen. Heb je moeite met verbinding te maken of begrijpen van hun gevoelens?
 2. Opzichtige Zelfverheerlijking en Arrogante Houding? Voel je je vaak beter dan een ander? Betrap je jezelf erop dat je denkt dat je meer bent door je  prestaties en daardoor superioriteit?
 3. Verwachting van Speciale Behandeling? Voel je je bevoorrecht. Heb je het gevoel dat het vanzelfsprekend is dat je meer rechten hebt dan een ander en raak je gefrustreerd als je die niet krijgt?
 4. Gebruik van Manipulatie om Doelen te Bereiken? Heb je ooit situaties of mensen gemanipuleerd om je eigen behoeften te bevredigen. Ben je uiterst doelgericht en zijn daarbij anderen niet relevant? 
 5. Heftige en Onredelijke Emoties? Heb je momenten waarop je extreem boos wordt, zonder dat dit in verhouding staat tot de situatie?
 6. Vertrouw je niemand? Ben je paranoide en wantrouwig? Denk je vaak dat mensen erop uit zijn om je te benadelen of te misbruiken? 
 7. Moeite met Kritiek en Defensief Gedrag? Heb je moeite om kritiek te accepteren en reageer je vaak defensief, zelfs op lichte feedback?
 8. Jaloezie en Bezitterigheid? Voel je je vaak jaloers ten opzichte van anderen, of ben je bezitterig over je relaties en successen?
 9. Ontbreken van Schuldgevoel bij Foute Handelingen? Voer je wel eens acties uit waar anderen onder lijden waarbij je totaal geen schuldgevoel ervaart?
 10. Voortdurende Behoefte aan Bewondering? Zoek je constant bevestiging en bewondering en aandacht? Wil je graag in de belangstelling staan? 

11Lieg je regelmatig? Verzwijg je gemakkelijk en laat je belangrijke details weg of geeft je wisselende informatie?

 

12. Ben je iemand die graag een grote show maakt? Van alles wat je doet, inclusief feestjes, de auto waarin je rijdt, de plaatsen waar je naartoe gaat en de manier waarop je je leven aan anderen etaleert?

 

13. Is kritiek soms zo moeilijk te verdragen dat je de neiging hebt dingen om te draaien? (projectie). Juist dat gene dat je zelf doet de ander van beschuldigen (bijvoorbeeld, beschuldig je anderen ervan boos te zijn net op een moment dat jij tegen hen schreeuwt, of beschuldig je anderen van wisselende stemmingen te hebben net wanneer je eigen leven chaotisch is? Of dat ze overal een wedstijd van moeten maken net terwijl je hebt gezegd dat je veel beter in iets bent of iets duurders/mooiers hebt. 

 

14. Ben je hebzuchtig en materialistisch? Doe je er alles aan om je zin te krijgen? Wals je over iedereen om dingen te hebben. 

 

15. Frustreert het je wanneer anderen plezier, verdriet of andere sterke emoties ervaren die niks met jou te maken hebben? Zoals kerst, vakantie, feesten, bruiloften maar zelfs begravenissen. Steekt het dat de mensen om je heen hun ogen elders hebben. Niet lijken geinteresseert te zijn en mee te gaan met jouw emoties? .. Zie je jezelf er bijvoorbeeld voor aan op feesten of bijeenkomensen er alles aan doen om de sfeer te verpesten? Mensen in het openbaar voor schut zetten? De olifant in de kamer zetten (taboe onderwerpen) aansnijden waarvan je weet dat mensen daar overstuur van kunnen raken. Of de aandacht op jou te doen richten met allerlei trucjes zoals plotseling naar de spoed gaan iedereen dramatisch inlicht. Zodat iedereen zich hetzelfde voelt als jij. Niet blij. 

 1. Verwar je mensen graag door steeds een andere houding, gedrag, mening op te zetten? Vind je het vermakelijk wanneer je de macht hebt om ze wankel te maken en iemand steeds moet overmalen hoe het nu ook weer zat. Zodat alle aandacht weer naar jou gaat. En door de verwarring makkelijker kan manipuleren. 
 2. Ben je gebrekkig met je tijd of geld? Ben je een persoon die alleen vrijgevig zal zijn en excuses aanbiedt als het je belangen dient?
 3. Vermijdt je regelmatig verantwoordelijkheid te nemen en geef je anderen snel de schuld voor jouw fouten? Heb je de neiging jezelf te verdedigen in plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen gedrag?
 4. Ben je ijdel en geabsorbeerd door je uiterlijk of status en hoe je je aan de wereld toont bijvoorbeeld verzorging, kleding, accessoires, dure auto’s en andere spullen alleen om uit te pakken?
 5. Ben je een controlefreak? Probeer je het gedrag van anderen te beheersen? Lijkt het bijna obsessief en dwangmatig voor jou om orde en controle te hebben over je omgeving en situaties? 
 6. Zijn je stemmingen, gedrag en levensstijl onvoorspelbaar en inconsistent? Heb je een chaotische levenstijl en vaak het gevoel dat je niet weet wat er komt?
 7. Maak je regelmatig misbruik van anderen? Grijp je de gelegenheid aan om ervoor te zorgen dat aan je behoeften wordt voldaan, zelfs als dit betekent dat anderen worden benadeeld?
 8. Vind je het moeilijk om alleen te zijn of tijd alleen door te brengen?
 9. Ken je geen grenzen? Stap je makkelijk over de grenzen van respect en privacy van een ander? Laat het je koud wat het met anderen doet? 
 10. Vind je het leuk om andere mensen te zien falen? Geniet je van het idee dat iemands leven of bedrijf niet goed gaat, vooral als die persoon het meestal beter heeft gedaan dan jij?en

 

 1. Ben je ooit seksueel of emotioneel ontrouw geweest?
 2. Onderbreek je anderen wanneer ze spreken? Controleer je je telefoon of raak je afgeleid door papieren en taken om je heen, geeuw je terwijl iemand met je praat?
 3. Voel je je vaak depressief als je het gevoel hebt dat niemand je ziet staan? Heb je regelmatig paniekaanvallen?  Ben je niet in staat om het hoofd te bieden wanneer je wordt geconfronteerd met belangrijke stressoren en word je op deze momenten ontzettend geïrriteerd?
 4. Ben je niet echt geïnteresseerd in basiscommunicatie en beleefdheid (bijvoorbeeld door niet te laten weten dat je te laat komt? Vooral ook bij mensen gewoon omdat het kan. 
 5. Ben je eerder introvert en zit je vaak in een slachtofferrol om aandacht en je zin te krijgen?  Wind je mensen graag om je vinger? Love bom je mensen met voorwaardelijke zorg zodat mensen zeggen wat is die zielig en zie eens hoe goed hij/zij het bedoeld. Manipuleer je mensen naar jouw doel dmv medelijden op te wekken. Vis je naar complimenten door zielig te doen? 
 6. Ben je bijv obsessief bezig je te profileren op social media. Zit je in een dip als je weinig likes hebt en niemand je lijkt te doen staan? 

“Elk van deze signalen op zichzelf betekent niet meteen narcisme, maar het is belangrijk om te beseffen dat een combinatie van deze gedragingen een bredere problematiek kan aanduiden. Sommige van deze vragen wegen zwaarder dan de andere als het gaat om diagnostisch of pathologisch narcisme.”

 

Als je 15 of meer van deze vragen met “ja” hebt beantwoord, heb je waarschijnlijk een narcistische persoonlijkheidstoornis. Als je “ja” hebt geantwoord op 20 of meer van deze vragen, dan is dit vrijwel zeker. Sommigen van deze kenmerken zijn problematischer dan andere.

 

De belangrijkste punten die het zwaarste wegen zijn:

 • grootheidswaanzin
 • bevoorrecht (meer rechten dan anderen vinden te hebben)
 • geen grenzen
 • slachtofferrol (subtiel mensen naar de hand zetten/vissen naar complimenten)
 • gaslighting 
 • geen emotionele  empathie
 • aandacht, bewondering en bevestiging zoeken
 • projectie (alles omdraaien) 
 • verantwoordelijkheid vermijden

 

Geslaagd?

-Deze kenmerken vormen de kern van narcisme en voeden de dynamiek van oppervlakkigheid en onvermogen om diepe en wederzijdse intieme relaties te vormen.

 

 

Niemand heeft 100 procent bij alle vragen “nee” staan. We hebben allemaal enkele van deze kenmerken. Geen zorgen één sneeuwvlok maakt geen sneeuwstorm en één of twee “ja’s” maken geen narcist.